Bij The BlueWave Collective is onze benadering van duurzaamheid gericht op actie. Hoewel we ons misschien niet zoals anderen tien jaar lang inzetten, zorgen we wel voor opschudding door flessen in te zamelen en te recyclen om plasticvervuiling tegen te gaan. Transparantie is de sleutel tot onze missie en we streven ernaar zo open mogelijk te zijn over onze inspanningen. We richten ons op drie belangrijke pijlers: Materialen, Planeet en Mensen. Op deze pagina belichten we het dringende probleem van plasticvervuiling en lichten we onze initiatieven toe om het te bestrijden. Sluit je aan bij onze missie om de planeet te beschermen voor toekomstige generaties.
HET PROBLEEM
Waarom We Nu In Actie Moeten Komen
Plasticvervuiling is een wereldwijd urgent probleem dat onze planeet treft. Slechts 9% van het nieuwe plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt gerecycled, terwijl 12% wordt verbrand en een schokkende 79% in onze natuurlijke omgeving en oceanen terechtkomt. Bovendien wordt er elke minuut een hele vuilniswagen vol plastic in onze oceanen gedumpt! Dat lees je goed! Elke minuut een volle vrachtwagen.
Deze vorm van vervuiling heeft verwoestende effecten op habitats en natuurlijke processen, waardoor onze ecosystemen moeite hebben om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Dit heeft directe gevolgen voor het levensonderhoud, de voedselproductie en het welzijn van miljoenen mensen, dieren en organismen over de hele wereld. Het is hoog tijd dat we deze problemen serieus nemen en actie ondernemen om onze planeet te beschermen.
''We moeten nu actie ondernemen. We willen samen met onze partners en de bewuste consument actief actie ondernemen tegen de oprukkende plasticvervuiling in onze oceanen, onze natuur beschermen en zo een duurzamere toekomst creëren''
Waarom Er Zoveel Plastic In De Oceanen Van Zuidoost-Azië Eindigt
Plasticvervuiling in de oceanen van Zuidoost-Azië en India is een belangrijk probleem vanwege verschillende factoren. Ten eerste hebben deze regio's snelgroeiende bevolkingen en opkomende economieën, wat leidt tot een toename in plastic consumptie en afvalproductie. De infrastructuur voor afvalbeheer en recycling heeft echter geen gelijke tred gehouden met deze groei, waardoor grote hoeveelheden plastic afval niet op de juiste manier worden verwijderd of in rivieren en uiteindelijk in de oceanen terechtkomen.
Ten tweede liggen Zuidoost-Azië en India dicht bij grote oceaanstromingen, zoals de Zuid-Chinese Zeestroming en de Indische Oceaan Gyre. Deze stromingen werken als doorgeefluiken, waardoor plastic afval over grote afstanden wordt meegevoerd en zich in deze regio's ophoopt. Deze concentratie van plastic afval is schadelijk voor mariene ecosystemen, waaronder koraalriffen, mangroves en zeedieren, wat leidt tot vernietiging van habitats en verlies van biodiversiteit.
Bovendien vormt de aanwezigheid van plasticvervuiling een aanzienlijke bedreiging voor de menselijke gezondheid en het levensonderhoud. Kustgemeenschappen zijn afhankelijk van visserij en toerisme, die beide negatieve gevolgen ondervinden van plasticvervuiling. Zeedieren zoals vissen, schildpadden en zeevogels kunnen plastic inslikken of erin verstrikt raken, wat kan leiden tot verwondingen, verstikking en de dood. Microplastics, kleine plastic deeltjes, kunnen ook de voedselketen vervuilen en mogelijk in menselijk voedsel terechtkomen, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Om dit probleem aan te pakken zijn gezamenlijke inspanningen nodig, waaronder het verbeteren van de infrastructuur voor afvalbeheer, het bevorderen van recycling en duurzame praktijken en het vergroten van het bewustzijn over de gevolgen van plasticvervuiling.
ONZE AANPAK
Wat We Er Aan Doen
In 2021 zijn we begonnen met het opzetten van de toeleveringsketen. Hierin speelt onze inzamelingspartner een cruciale rol. In de eerste stap van onze toeleveringsketen werken we samen met de NGO Plastic For Change, die al jaren strijdt tegen plasticvervuiling in India.
Samen werken we hard om zoveel mogelijk plastic in te zamelen, dat vervolgens wordt omgezet in gesorteerd, schoongemaakt en uiteindelijk versnipperd tot vlokken. Dit wordt gesmolten en omgezet in garen om er vervolgens een duurzame stof van te maken. Onze missie richt zich op 4 pijlers:
KLIMAATVERANDERING TEGENGAAN
Het initiatief is bedoeld om het voor bedrijven kosteneffectief te maken om over te schakelen van nieuw plastic naar gerecycled plastic. Elke ton nieuw plastic die wordt gecompenseerd door gerecycled plastic bespaart ongeveer twee tot drie ton CO2.
LEVENSONDERHOUD CREËREN
1% van de stedelijke bevolking in ontwikkelingslanden is afhankelijk van recycling als hoofdinkomen. Het leven aan de basis van de recyclingketen is zwaar. Het initiatief biedt deze 1% een kans op werk en levensonderhoud.
PLASTICVERVUILING VERMINDEREN.
Meer dan 3 miljard mensen hebben niet de mogelijkheid om hun afval veilig te laten ophalen of afvoeren. Samen werken we aan het versnellen van de ontwikkeling van recyclinginfrastructuur door markten voor afval te creëren.
WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI
Het initiatief is ontworpen om voorspelbare en duurzame middelen van bestaan te bieden aan enkele van 's werelds meest gemarginaliseerde en uitgebuite bevolkingsgroepen. De schoonmaakinitiatieven bieden eerlijk en waardig werk aan enkele van de armste gemeenschappen.
''Onze rugzakken laten zien dat plastic uit het milieu gebruikt kan worden om nieuwe dingen van te maken. We moeten ons ertoe verbinden om in de toekomst steeds meer plastic te hergebruiken en allemaal verantwoordelijker om te gaan met natuurlijke hulpbronnen''.
ONZE TOELEVERINGSKETEN
Hoe We De Cirkel Rond Maken
1.
Onze partner Plastic for Change verzamelt oceaangebonden plastic. Dit gebeurt in kustgebieden en in en rond de rivieren die uitmonden in de oceanen. Zo vormt het plastic dat daarbij wordt verzameld niet langer een bedreiging voor de oceanen en het bloeiende zeeleven.
2.
Het PET-gedeelte van het Ocean Bound plastic wordt gereinigd, gesorteerd en tot pellets geperst - het vormt de grondstof voor de producten van The BlueWave Collective. - De andere soorten plastic die tot op heden niet kunnen worden gerecycled, worden naar geschikte recyclingoplossingen gebracht.
4.
Het eindresultaat zijn onze rugzakken gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, worden de artikelen van The BlueWave Collective per schip naar Europa vervoerd. Hier worden ze CO2-neutraal afgeleverd.
3.
De korrels gaan naar het tweede deel van het recyclingproces waar ze worden verwerkt tot robuust garen. Dit wordt verder verwerkt tot stof voor de rugzakken en andere tassen. Met een waterdichte coating aan de binnenkant en een extra water- en vuilafstotende afwerking aan de buitenkant.
4.
Het eindresultaat zijn onze rugzakken gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, worden de artikelen van The BlueWave Collective per schip naar Europa vervoerd. Hier worden ze CO2-neutraal afgeleverd.
1.
Our partner Plastic for Change collects Ocean Bound Plastic. This is done in coastal areas and in and around the rivers that flow into the oceans. So the plastic collected in the process no longer poses a threat to the oceans and thriving marine life.
2.
The PET portion of the Ocean Bound plastic is cleaned, sorted and pressed into pellets - it forms the raw material for The BlueWave Collective's products. - The other types of plastic that cannot be recycled to date are taken to suitable recycling solutions.
3.
The pellets go to the second part of the recycling process where they are processed into robust yarn. This is further processed into fabric for the backpacks and other bags. With a waterproof coating on the inside and an additional water- and dirt-repellent finish on the outside.
4.
The end result is our backpacks made from recycled plastic bottles. To keep the ecological footprint as small as possible, The BlueWave Collective's items are transported to Europe by ship. Here they are delivered CO2-neutral.